با این اصول غذایی به جنگ هپاتیت بروید

:  

مجله آکا ایران: رنگ چشما که برگرده و سفیدی اون به زردی بزنه، باید به وجود مریضی خاص، یعنی یرقان یا زردی، شک کرد. به دنبال تغییر رنگ چشم، رنگ پوست هم تغییر می کنه و این نشون میده هپاتیت یا یرقان، گریبانگیر شخص شده. اندام هدف این مریضی کبد است و در سه نوع هپاتیت B،A و C دیده می شه.

عامل اصلی دچار شدن به هپاتیت یه جور ویروسه و بسته به نوع اون در سه گونه B، A و C بروز می کنه. هرکدوم هم به شکلی روی کبد تاثیر می ذارن. واسه درمان اون داروی مناسب تجویز می شه، اما برخلاف درمان، عامل مریضی در بدن فرد باقی می مونه و مدت درمان هم طولانیه. این مریضی با مراجعه به متخصص و انجام آزمایشای لازم تشخیص داده می شه.

شروع پنهونی

در هفته های اول دچار شدن به مریضی، ممکنه هیچ نشونه ای مبنی بر دچار شدن به مریضی دیده نشه. در واقع فرد در دوره کمون مریضی قرار داره. اما پس از اون مریضی با نشونه هایی مانند احساس ضعف و خستگی، تهوع، کاهش اشتها، کمردرد و تب که ممکنه ناچیز یا زیاد باشه، دیده می شه. زردی رنگ پوست و چشم هم از دیگر نشونه های دچار شدن به هپاتیته.

بعضی وقتا ممکنه نشونه های فرد گرفتار به هپاتیت B یا C تا چند سال بروز نکنه و نهفته بمونه، اما در همین شرایط که مریضی نشونه ای نداره، کبد آسیب می بینه و کم کم تحلیل میره. پس در صورت بروز هر نوع نشونه ای باید به دنبال دلیل اون گشت تا مریضی رو هرچه زودتر تشخیص داد.

هپاتیت A

این نوع هپاتیت، بسیار مسریه و بدون هیچ سختی ای از یکی به یکی دیگه به روشای جور واجور منتقل می شه. اما نکته باحال این که به دلیل نشونه های ناچیزی که بوجود میاره خیلی از افراد اصلا متوجه دچار شدن به این مریضی نمی شن. ویروس از بدن خارج می شه و تاثیر جدی روی کبد نمی ذاره.

• راه انتقال: ویروس این مریضی از راه آب و غذای آلوده و از راه تماس دست آلوده مریض با لیوان آب یا غذا منتقل می شه. پس تا وقتی از سلامت غذا یا آب مطمئن نیستین، اونو مصرف نکنین. علاوه بر اون، قبل از خوردن غذا حتما دستا رو با آب و صابون بشورید.

هپاتیت B

ویروس هپاتیت B تو یه دوره کوتاه فرد رو درگیر می کنه. اما در بعضی افراد این تاثیر موندگار می شه و واسه یه مدت طولانی مریض با آثار این ویروس در بدن درگیره. نزدیک به ۹۰ درصد نوزادانی که دچار این ویروس می شن، تقریبا تا آخر عمر این ویروس در بدن شون باقی می مونه. ویروس هپاتیتB اثرهای جبران ناپذیری روی بدن باقی میذاره که از اون جمله میشه به آسیب جدی به کبد، تخریب بافت کبد و سرطان کبد اشاره کرد.

• راه انتقال: تماس با خون یا بزاق بدن فرد گرفتار به ویروس هپاتیت B ممکنه فرد سالم رو مریض کنه. اگه زن یا مرد گرفتار به این ویروس باشه، از راه رابطه جنسی این مریضی منتقل می شه.

از طرف دیگه مادر هم این مریضی رو به جنین منتقل می کنه، اما این ویروس از راه دست دادن، آب یا غذا منتقل نمی شه. البته اگه باقی مونده غذای فرد مریض رو استفاده کنین، حتما به این مریضی گرفتار میشین، اما میزبان این ویروس، آب و غذا نیس.

• افراد در خطر: آدمایی که رفتارای جنسی پرخطر دارن یا دچار اعتیاد تزریقی هستن، در خطر دچار شدن به این ویروس هستن.

هپاتیت C

حدود ۲۵ درصد آدمایی که دچار ویروس هپاتیت C هستن، با اینکه بعد از یه مدت درمان می شن، اما ویروس در بدن شون باقی می مونه و نقش میزبان این مریضی رو بازی می کنه.

دچار شدن به ویروس هپاتیت C ممکنه ایجاد کننده دچار شدن به مشکل کبدی تا سرطان کبد شه. حالا خوبیش اینه این ویروس مهارکردنیه و میشه با درمان به موقع عوارضش رو کنترل کرد.

• راه انتقال: تزریق در شرایط غیربهداشتی یکی از راه های انتقال مریضی است. در معتادان تزریقی هم خطر این آلودگی هست. تاتو و پیرسینگ در شرایط غیربهداشتی از دیگر راه های انتقال بیماریه. رفتار پرخطر جنسی هم از دیگر راه های انتقال ویروسه.

زندگی با هپاتیت

اگه آزمایش هپاتیت شما مثبت بود، باید به این چند نکته دقت کنین:

هپاتیت A : اگه دچار این ویروس هستین، باید قبل از دست زدن به هر چیزی، دستا رو با آب و صابون بشورید. یکی از اصلی ترین راه های انتقال این نوع هپاتیت، انتقال ویروس از راه دست زدن مریض به خوراکی هاست.

هپاتیت B و C : مسواک و وسایل شخصی تون رو باید از بقیه جدا کنین. این افراد باید در رابطه زناشویی هم احتیاط کنن، چون ویروس از این روش به شریک منتقل می شه.

پیشنهاد می شه اگه فرد گرفتار به هپاتیت B در منزل دارین، همه اعضای خونواده واکسن بزنن.

اصول تغذیه در هپاتیت

مبتلایان مانند هر مریضی دیگری باید تغذیه خاصی داشته باشن تا تغذیه ناسالم مزید بر دلیل نشه و به آسیب به وجود اومده به وسیله ویروس اضافه نکنه. در کشور ما به دلیل اون که مصرف مشروبات الکلی ممنوعه، از این نظر نگرانی کمتری هست که مصرف الکل، اثرات ویروس بر کبد رو افزایش می ده. اما در مصرف بعضی خوراکیا باید دقت کرد.

۱ـ آرد و گلوتن: پروتئین گندم یا گلوتن یکی از ترکیب هاییه که به سختی قابل هضمه. پس افراد گرفتار به هپاتیت باید در مصرف مواد غذایی شامل گلوتن احتیاط کنن. گلوتن از عواملیه که امکان داره ایجاد کننده التهاب باشه.

پس در افراد گرفتار به هپاتیت، مصرف موادغذایی شامل گلوتن مناسب نیس و بهتره افراد گرفتار به هپاتیت از مواد غذایی بدون گلوتن یا با گلوتن کاهش شده استفاده کنن.

۲ـ آب شهری: همیشه تاکید بر اینه که آب شهری بهترین آب نوشیدنیه. اما این وقتی درسته که آب لوله کشی از نظر کیفی مناسب باشه.

در بسیاری موارد آب لوله کشی شامل ترکیبای نامناسبی مانند فلزات سنگین، کلر و فلوراید زیادتر از اندازه طبیعی و یه سریای دیگه شامل ترکیبای شیمیایی نامناسبه.

پس نوشیدن این آب و هضم ترکیبای ناجور اون آسیب بیشتری به کبد وارد می کنه. بعضی از کارشناسان فکر می کنن در زمان دوش گرفتن هم ممکنه ترکیبای ناجور از راه پوست و ریه وارد بدن شن. پس پیشنهاد می شه از آب معدنی سالم که از کیفیت اون مطمئنین، استفاده کنین.

۳ـ هله هوله ها و فست فودها : این خوراکیا که شکلای جور واجور پفک و چیپس و… رو شامل می شن از نظر ارزش تغذیه ای، بسیار بد هستن. پس با مصرف اونا علاوه بر ورود ترکیبای مضر به بدن که کبد باید مسئول هضم شون باشه، ترکیبای غذایی سالم مانند شکلای جور واجور ویتامین ها و مواد معدنی هم وارد بدن نمی شن و از این نظر بدن دچار کمبود می شه. پس رژیم غذایی افراد گرفتار به هر کدوم از شکلای جور واجور هپاتیت باید خالی از چربی، مخصوصا چربی اشباع، نمک، ادویه زیاد و از شکلای جور واجور محرک مانند فلفل، افزودنیا، نگهدارندها و شیرینی عجیب باشه. پس خوراکیایی مانند چیپس، پفک، شیرینی خامه ای، شکلای جور واجور فست فودها و غذاهای کنسروی باید از سبد غذایی این افراد حذف شه.

۴ـ آرد سفید: این نوع آرد به دلیل اون که مراحل جور واجور تصفیه رو طی می کنه، از نظر ارزش غذایی در پایین ترین حد ممکن قرار داره. پس با مصرف نون فانتزی از هر یک جور که باشه ـ بجز شکلای جور واجور سبوس دار ـ ترکیبای لازم موجود در نون دریافت نمیشه. پس افراد گرفتار به هپاتیت باید از نونای غنی مانند سنگک استفاده کنن. علاوه بر اون نونای سنتی قاعدتا شامل ترکیبایی مانند جوش شیرین یا افزودنیای دیگه نیستن که به کبد آسیب بیشتری وارد شه.

۵ ـ روغن جامد: مصرف مواد غذایی جفت و جور شده با روغن جامد یا مصرف اون به هر شکل دیگه واسه افراد گرفتار به هپاتیت ممنوعه. به خاطر این که کبد مسئول دفع چربیا در بدنه و کبد مریض ضعیف از هضم چربی هاست. بهترین روغن مورد استفاده روغن زیتون یا ذرته اونم به مقدار کم.

۶ـ آبمیوه مصنوعی: لطفا وقتی به دیدن مریض گرفتار به هپاتیت می رید با کمپوت یا آبمیوه نرید. چون این خوراکیا مخصوصا آبمیوهای کارخانه ای شامل مقدار زیادی شکر مصنوعیه. پس با نوشیدن این نوع آبمیوها مقدار زیادی شیرین کننده مصنوعی وارد بدن می شه که کبد واسه هضم اون آسیب زیادی می بینه. این نکته مخصوصا در افراد گرفتار به هپاتیت C خیلی با اهمیته.

این رفتارا رو تمرین کنین

۱ـ تعداد وعده ها زیاد و حجم کم: هرچه اندازه غذایی که در هر وعده بخورین کمتر باشه، کبد از عهده هضم و جذب اون بهتر برمیاد.

۲ـ با فاصله وقتی: دست کم ۳ تا ۵ ساعت قبل از زمان خواب، آخرین وعده غذایی رو بخورین. این نکته مخصوصا درباره وعده شام خیلی با اهمیته.

۳ـ مایعات بخورین: بدن رو بی آب نذارین و به غیر از نوشیدن آب سالم در طول روز از آبمیوه طبیعی واسه جلوگیری از کم آبی یا بی آبی استفاده کنین.

۴ـ آروم باشین: هنگام غذا خوردن تلاش کنین لقمه ها رو آروم بجوید و در وضع استرس زا قرار نگیرید.

۵ـ آب وسط غذا ممنوع: هیچ وقت وسط غذا آب بخورین. این کار در کارکرد آنزیمای کبدی مشکل بوجود میاره و باعث بروز مشکلاتی در هضم و جذب مواد غذایی می شه. علاوه بر اون خود هم ایجاد کننده شدید شدن مشکلات کبدیه.

۶ـ خوردن بموقع غذا: واسه اینکه روند هضم و جذب موادغذایی کامل و بموقع باشه، همیشه وعده های غذایی رو بموقع بخورین. اینطوری بدن با نظم مشخصی کار هضم و جذب مواد غذایی رو انجام میده و به کبد هم آسیب نمی رسه.

با این خوراکیا دوست باشین

اگه قرار باشه فهرستی از خوراکیای مناسب واسه تقویت کبد آسیب دیده تون انتخاب کنین، این خوراکیا رو یادتون نره. از بهترین موادغذایی میشه به نون سبوس دار مانند سنگک، غلات سبوس دار، جو و جوی دوسر، برنج قهوه ای، شکلای جور واجور سبزی ها که باید اندازه مصرف سیب زمینی زیاد نباشه، شکلای جور واجور لوبیا، میوه بین دو تا سه عدد در روز، شیرسویا، روغن زیتون و ماست اشاره کرد.

منبع :

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *